Analiza SWOT este folosita frecvent de manageri atunci cand stabilesc strategia organizatiei din care fac parte. O poti insa folosi si tu pentru situatiile personale atunci cand ai de luat o decizie importanta. De exemplu, pentru schimbarea locului de munca, mutarea intr-o alta localitate sau chiar tara, cumpararea unei locuinte, etc.
Aceasta analiza te ajuta sa identifici si sa grupezi toate informatiile pe care le cunosti la momentul respectiv si, pe baza lor, sa iei cele mai potrivite decizii.
Denumirea SWOT a instrumentului privine de la initialele cuvintelor din limba engleza:
S (Strengths – adica avantaje, puncte forte, atuuri)
W (Weaknesses - adica slabiciuni, defecte, puncte slabe)
O (Opportunities – adica sanse, oportunitati)
T (Threats - pericole, amenintari)
Informatiile referitoare la cele patru aspecte se trec de obicei intr-un tabel sub forma de matrice, astfel incat sa fie usor de vizualizat.
Trebuie sa stii ca aceasta analiza se poate face in doua situatii:
Ai un scop clar si folosesti analiza in acest sens.
Nu ai un scop bine precizat, dar cauti idei, solutii.
In ambele situatii, pornesti de la informatiile pe care le detii la momentul analizei. Daca o repeti peste un anumit interval de timp, situatia poate fi partial sau chiar total alta. Vezi de exemplu cum s-a schimbat aproape totul in 3-4 luni de zile de cand a izbucnit pandemia de Coronavirus.
Analiza are doua etape.
Etapa 1. Identificarea informatiilor utile si introducerea lor in matricea SWOT.
Voi explica acum pe rand fiecare cadran al matricei si voi prezenta tipurile de informatii care se introduc in acestea.
Punctele tari, calităţi, atuuri (Strengths)
Acestea sunt aspecte pozitive, tangibile sau intangibile. Pot fi elemente precum experienta si nivelul de cunostinte intr-un anumit domeniu, resursele pe care le detii (o casa, un anumit echipament, o anumita suma de bani disponibila, anumite bunuri), anumite trasaturi de personalitate pe care il ai, etc. Sunt acele elemente sau aspecte care sunt controlabile de catre tine. Este in puterea ta sa le folosesti asa cum consideri in orice situatie.
Ca sa le identifici, iti poti pune de exemplu, intrebari de genul:
Ce stii si poti cel mai bine sa faci?
Care este experienta ta in domeniul sau in problema vizata?
Care sunt calitatile tale? Etc.
Recomandarea este sa iei in analiza tot ceea ce ai cu adevarat la dispozitie si nu ceea ce ti-ai dori sa ai.
Weaknesses - Punctele slabe, slabiciunile, defectele (Weaknesses)
Acestea sunt aspectele negative care, desi sub controlul nostru, ne impiedica sa obtinem un anumit rezultat. Poti trece aici in matrice si aspecte care nu sunt neaparat negative, dar necesita un efort sustinut de imbunatatire. Asemenea aspecte pot fi lipsa de cunostinte sau experienta insuficienta, lipsa anumitor bunuri (de exemplu computerul actual este vechi si neperformant), anumite trasaturi de personalitate ( de exemplu nerabdarea, dezorganizarea, tendinta de a amana anumite actiuni, frica de a fi in centrul atentiei), lipsa resurselor financiare, etc.
Intrebari care sa te ajute sa identifici aceste slabiciuni pot fi:
Ce nu stii sa faci, desi ti-ai dori?
Ce obiceiuri proaste ai?
Ce anume te face sa te simiti inconfortabil/a? Etc.
Recomandarea este sa iei in analiza toate aceste asepecte din perspectiva ta si nu din cea a celor din jurul tau.
Sansele, oportunitatile (Opportunities)
Oportunitatile sunt evenimentele din jurul tau, pe care nu le poti controla, dar care iti pot oferi un anumit avantaj. Acestea pot veni de la anumite persoane din jurul tau sau de la un anumit context national si international in care si tara noastra se gaseste. De exemplu, o anumita legislatie, preferintele oamenilor pentru anumite produse/servicii, o tendinta privind stilul de viata, etc.
Intrebari care sa te ajute sa le identifici pot fi:
Care este legislatia actuala intr-un anumit domeniu de activitate?
Care sunt evenimentele, cursurile, organizatiile la care ai putea avea acces?
Ce oferte de locuri de munca sunt in acest moment in piata?
Recomandarea este sa fii deschis/a la toate optiunile si sa iei in analiza tot ceea ce consideri ca te poate avantaja, chiar daca beneficiile aparente nu par a fi prea mari in prezent. Tot ceea ce este favorabil reprezinta o sansa in plus pentru tine.
Pericolele, amenintarile (Threats)
Ca si oportunitatile, si pericolele sunt tot evenimete din jurul tau pe care nu le poti controla, dar care de aceasta data pot pune in pericol rezultatul la care vrei sa ajungi. Si acestea pot veni atat de la anumite persoane din jurul tau sau reprezinta un anumit context national si international. De exemplu, o legislatie restrictiva, anumiti oameni rau-voitori din jurul tau, anumite evenimente cu o evolutie previzibil negativa, etc.
Intrebari pe care le poti pune pentru a le identifica pot fi:
Ce complicatii iti aduce schimbarea locului de munca?
Cat de greu este sa fii acceptat/a intr-o anumita comunitate?
Cat de multi sunt cei care ar putea avea aceeasi idee ca si tine?
Recomandarea este sa nu ignori niciun aspect nefavorabil doar presupunand ca nu te poate afecta. Tot ceea ce reprezinta un pericol in jurul tau, te poate afecta chiar daca pentru moment pare ca nu este cazul.
Gratuit:
Poti descarca aici documentul care sa te ajute sa completezi analiza ta SWOT. Documentul este disponibil tuturor celor care devin subscriberi la newsletterul lunar T&C’n Business.
Daca esti deja abonat, gasesti ghidul in newsletterul pe care ti l-am trimis.
Exemplu:
Iata aici un exemplu de informatii grupate in analiza SWOT.
Etapa 2. Analiza informatiilor si luarea deciziei potrivite
Cu cat ai mai multe informatii in fiecare celula a matricei, cu atat decizia pe are urmeaza sa o iei este mai bine argumentata. Este bine sa lasi timp pentru completarea matricei. Recomandarea este sa acorzi un interval de 3-5 zile pentru completarea ei.
Analiza tuturor informatiile din matricea SWOT te conduce la patru tipuri de concluzii.
Cum te poti folosi de avantajele pe care le ai pentru a profita din plin de oportunitatile care sunt in jurul tau? De exemplu, persoana din studiul de caz prezentat mai sus ar putea sa isi deschida o afacere in domeniul lucrarilor de reparatii si renovare.
Cum iti poti transforma slabiciunile in avantaje folosindu-te de oportunitatile din jurul tau? De exemplu, persoana de mai sus ar putea cauta diverse cursuri de calificare pentru a afla lucruri noi in domeniul care o intereseaza.
Cum te poti folosi de avantajele tale pentru a contracara pericolele care te inconjoara? Persona din exemplul dat ar putea face echipa cu o alta persoana (poate un prieten) care lucreaza in acelasi domeniu, oferind partea de servicii pe care acea persoana nu le poate oferi.
Cum poti sa atenuezi impactul amenintarilor din jurul tau cunoscandu-ti toate slabiciunile? Persoana de mai sus ar puta cauta cursuri de perfectionare care sa ii ofere o serie de competente pe care nu le are.
Sunt doar cateva idei generate de informatiile din analiza SWOT de mai sus.
In urma analizei, urmeaza sa iei uneole decizii. Daca te vei gasi insa intr-una din urmatoarele situatii, iata ce poti face in fiecare dintre ele:
Daca esti in situatia in ca care nu poti genera idei, inseamna ca nu ai pus suficient de multe informatii in matrice. Completeaza matricea si cu alte informatii.
Daca, pe de alta parte, analiza ta genereaza foarte multe variante de actiune, incearca sa le prioritizezi pe cele care iti sunt mai favorabile. Te poti folosi de grila de prioritizare prezentata de mine intr-un blogpost precedent.
Daca nu te poti decide intre mai multe solutii care ti se par atractive, poti apela la procesul in 7 pasi de luare a deciziei pe care l-am prezentat intr-un blogpost precedent.
Sper ca acest articol sa te ajute sa iei cele mai potrivite decizii, utilizand aceasta analiza SWOT ori de cate ori te confrunti cu o problema importanta in viata ta.
La final, de invit inca o data sa descarci in mod gratuit ghidul de lucru care iti ofera un cadru de analiza SWOT pentru orice decizie importanta pe care ai nevoie sa o iei.
Asa cum am mentionat mai sus, documentul este disponibil tuturor celor care devin subscriberi la newsletterul lunar T&C’n Business.
Daca esti deja abonat, gasesti ghidul in newsletterul pe care ti l-am trimis.
Iar daca doresti sa afli mai multe informatii despre acest subiect sau oricare altul din domeniul managementului, aplicabil si in viata personala, te rog sa ma contactezi si iti voi raspunde cu placere.